Пројекат „Микро-Физ“

Овај пројекат подржан је на Јавом позиву од стране Центра за промоцију науке 2019. године:

66723636_2594187093946354_3656023222035415040_o

Mикро-Физ пројекат стартовао је званично овог уторка 19.11.2019. у Научном клубу Смедерево

На радионицама са коришћењем Микробита за упознавање научних дисциплина, ученици имају прилику да се кроз практичну израду упознају за физичким појмовима и феноменима Физике, Био-Физике и Математике. Кроз писање одговарајућег кода и самосталним тестирањем уз коришћење рачунара, микробита, каблова, воћа, графита, жица, дестиловане воде и соли, звучника и слушалица, ученици: мере ниво осветљености, крерирају звучну картицу, испитују проводљивост материјала, слушају како воће “свира”, испитују магнете, упознају се са применом микробита у математици ( остатак код целобројног дељења, множење целих бројева од -10 до 10, симулатором рачунају обим и површину правоугаоника, парност броја, сабирање и одузимање разломака) и играју се бројевима, употребом микробита уместо коцкице за бацање играју „Не љути се, човече“, креирају радио везу и праве видео материјале. Уз рад у пару и у групи развијају и вештине сарадње уз подстицање интересовања за науку и њену практичну примену.

Овог уторка, 19.11.2019. године од 19 часова, одржана је прва радионица пројекта којој су присуствовали ученици седмог и осмог разреда ОШ ”Бранко Радичевић” Смедерево, ученик ОШ ”Ј.Ј.Змај” из Ковина, вршачки едукатор Немања Николић и реализатори: Синиша Ћулафић, Горан Тирнанић и Мирјана Кокерић.

Ученици су на првој радионици мерили ниво осветљености, испитивали проводљивост материјала, испитували магнете, радили са компасом и упознали се са употребом микробита уместо коцкице за бацање играју „Не љути се, човече“. На радионицама ученици су снимали своје радове, микро-бит у акцији, које ће на завршном сусрету пројекта приоказати другарима и наставницима у великој сали РЦ Смедерево.

Након Кахут квиза о проводљивости материјала победници су зарадили слатке награде, а алуминијумска фолија из поклона употребљена је за испитивање проводљивости материјала. Уз интерактивну симулацију проводљивости материјала ученици су имали прилику да обнове своја школска знања која су и практично проверили уз коришћење микробита. Радионица је позитивно деловала на развој мотивације код ученика, који се радују наредној радионици и новим сазнањима.

На радионицама овој пројекта ученици ће развијати и вештине сарадње, комуникације, вештине рада са ИКТ алатима, као и вештине и знања потребна за примену експеримената у Физици, Био- Физици и Математици. Код ученика овај пројекат развија интересовање према овим наукама.

Mикро-Физ пројекат овог уторка у Научном клубу Смедерево са другом радионицом примене Микробита у Физици

Овог уторка, 03.12.2019. године од 19 часова, одржана је друга радионица пројекта којој су присуствовали ученици седмог и осмог разреда ОШ ”Бранко Радичевић” Смедерево, ученик ОШ ”Ј.Ј.Змај” из Ковина, вршачки едукатор Немања Николић и реализатори: Синиша Ћулафић, Горан Тирнанић и Мирјана Кокерић, kao и гости наставници.

Друга радионица пројекта Микро-Физ протекла је у одличној атмосфери. Ученици су се такмичили у два Кахут квиза, освојили симпатичне награде, при чему су направили систаматизацију градива као улазну и излазну активност на радионици. У главном делу радионице сазнали су нешто ново о микробиту и његовој примени у Биофизици, учили како два микробита могу међусобно да комуницирају, направили и тестирали алармни уређај, убацивали код у микробит и мењали га. Квиз је пробудио пажњу и интересовање ученика, презентација их је увела у самостални рад који је најбитнији на овом пројекту.

Део радионице на коме ученици сами пробају да покрену уређај, задају му неопходне параметре у коду, мењају код према жељама и потребама експеримента, испробавају различите услове коришћења код задатака на које утичу: осветљеност просторије, звук, померање микробита, омогућује ученицима активно учење и продубљује им интересовања за научно бављење дисциплинама као што су математика и физика.

Награде након квиза подстакле су добро расположење у наставку радионице. На радионици су ученици такође развијали и вештине сарадње, комуникације, вештине рада са ИКТ алатима, као и вештине и знања потребна за примену експеримената у Физици, Био-Физици и Математици.

Mикро-Физ пројекат овог уторка у Научном клубу Смедерево са трећом радионицом “Микро-Физ у математици”

Овог уторка, 19.12.2019. године од 17 часова, одржана је трећа радионица пројекта којој су присуствовали ученици седмог и осмог разреда ОШ ”Бранко Радичевић” Смедерево и ОШ “Јован Јовановић Змај” из Ковина, вршњачки едукатор Немања Николић и реализатори: Синиша Ћулафић и Мирјана Кокерић, као и гости наставници из Ковинске општине.

Ученици су се упознали са мокропроцесором Мicro:bit уређајем, уводом у програмирање уз помоћ микробита, крерирање алгоритама и применом у математици: утврђивање парности и непарности броја, заокругљивње и сабирање бројева. Креирањем и коришћењем алгоритама, генератора кода, мењањем кода за микробит уређај и испробавањем рада самог уређаја у пракси, ученици су имали пролику да споје знања из више наука: Математике, Физике и Информатике.

Кроз примену микробита у Физици ученици су мерили брзину реакције: кратак временски интервал у којем наше око види почетак неког догађаја, анализирање догађаја и слање сигнала руци за почетак мерења, пуштањем и хватањем лењира. Организован је и наградни квиз за ученике на сајту Kahoot.it којим се проверено улазно знање из Физике. Свим учесницима радионице, рад је био забаван, а понешто ново су и на овој радионици научили, нарочито они ученици који се до сада нису срели са микробит уређајем.

На наредним радионицама пројекта, у другом полугодишту, планирано је дружење са осталим школама из Смедеревске општине.

ЦПН пројекат “Mикро-Физ” у Научном клубу Смедерево са петом радионицом

Овог уторка, 10.03.2020. године од 17 часова, одржана је пета радионица ЦПН пројекта којој су присуствовали ученици шестог, седмог и осмог разреда ОШ ”Бранко Радичевић” Смедерево са гостима из Мраморка.

Учесници радионице су имали прилику да обнове знања из физике кроз онлајн Кахут квиз, упознају се са основним елементима блоковског програмирања које примењујемо у раду са микробитом, испробају микробит уређај у различитим експериментима: слања сигнала, проводљивости материјала, испитивања напона. Учесници су самостално проверавали могућности микробита, пребацивања кода, повезивања два и више уређаја. У онлајн интерактивној симулацији испитивали су проводљивост материјала.

Како су гости из Мраморка били заинтересовани и за примену пројекта у математици, део радионице био је резервисан и за креативни приступ настави математике.

Неки од учесника радионице имали су предзнање о микробиту, тако да су кроз вршњачку едукацију помагали другарима који се први пут сусрећу са овим уређајем. Допринос учесника деловао је на то да ово буде најуспешнија радионица до сада.

На наредним радионицама пројекта, у другом полугодишту, планирано је дружење и са осталим школама из Смедеревске општине. Позивамо школе да ауторима пројекта пријаве своје ученике који су заинтересовани за учешће на наредним радионицама.